Opvang in het Teehûs

Sinds mei 2022 vangt It Keningsfjild in het Teehûs tegenover onze kerk in Ureterp Oekraïense vluchtelingen op. Het zijn het gezin van Pavlo en Alla met hun twee dochters Kyra en Darina. Zij komen uit Odessa. Het gaat goed met ze. De kinderen gaan naar school in Ureterp en zij spreken al Nederlands! Alla en Pavlo werken beiden bij de Solarfirma in Drachten. Pavlo spreekt goed Engels, dit wordt op zijn werk zeer gewaardeerd. Omdat daar meer Oekraïners zijn gaan werken, fungeert hij daar nu ook als tolk. Wij ervaren dat ze graag zelfstandig zijn en dat zij alleen hulp vragen als het echt nodig is. Alla en Pavlo gaan sinds kort naar Nederlandse les.

In goed overleg wonen er sinds half september 2022 weer 7 vluchtelingen in het Teehûs, nadat eerder Ohla en Volodia en ook de moeder van Alla tijdelijk in het Teehûs hebben gewoond.

De nieuwe bewoners zijn moeder Iryna Vydrych en haar twee dochters  Maryna (23 jaar) en Bogdana (15 jaar) uit Polohy, regio Zaporizzhya. De man van Iryna is inmiddels ook gevlucht en hij werkt nu elders in Oekraïens gebied. Helaas spreekt niemand van deze nieuwe bewoners Engels, dit maakt de communicatie voor ons moeilijker. Maar gelukkig hebben we Pavlo en onze tolk Olha om ons hierbij te helpen. Maryna studeerde in Oekraïne Praktische Psychologie, jaar 3 en zij heeft haar studie online vervolgd en inmiddels afgerond. Met hulp van de diaconie heeft zij een laptop gekregen, die aangepast is naar het Oekraïens. Bogdana gaat naar de Internationale School ISK in Drachten.

Alie en Dirk, Piet en Siska

Persbericht van de Werkgroep Vluchtelingenwerk Oekraïne It Keningsfjild

Het Teehûs in Ureterp is omgetoverd tot een plek om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Het wachten is op bericht van de gemeente Opsterland wanneer er bewoners komen.

Veel mensen hebben gereageerd op de oproep om spullen en tijd beschikbaar te stellen.
De kringloopwinkel “Woord en Daad” in Drachten heeft spullen zoals een wasmachine, kast, bedden etc. gratis beschikbaar gesteld. In Bakkeveen, Siegerswoude en Ureterp zijn allerlei spullen (bedden, bank, kasten, tafel, dekbedden etc.) opgehaald bij mensen thuis en veel spullen zijn ook gebracht naar het Teehûs. Met hulp van een grote groep vrijwilligers is het Teehûs ingericht voor ongeveer 10 personen. Er zijn twee slaapkamers gecreëerd, 1 voor 6 personen en 1 voor 4 personen. Een gezellige huis/eetkamer met plek voor de kinderen om te spelen. Er is een wasmachine geplaatst en een doucheruimte gemaakt. Buiten is een afrastering gemaakt, zodat de kinderen veilig buiten kunnen spelen. We hebben tuinstoelen en tuintafels gekregen om heerlijk buiten te kunnen zitten.
Wanneer het Teehûs straks bewoond is, zullen we – in elk geval de eerste tijd en zolang dat nodig is – overdag met begeleiders aanwezig zijn om de vluchtelingen wegwijs te maken. En we hebben een tolk gevonden die ons kan helpen.

We zijn erg blij met alle hulp en willen op deze manier “een kleine druppel op de gloeiende plaat zijn”.