Opvang in het Teehûs

Het gaat goed met de familie Pavlo in het Teehûs.
De kinderen gaan naar school in Ureterp en vinden dit erg leuk.
Alla en Pavlo werken beide in Drachten. Pavlo spreekt goed Engels, dit wordt op zijn werk zeer gewaardeerd.
Omdat daar nu meer Oekraïners zijn gaan werken fungeert hij daar nu ook als tolk.
Wij ervaren dat ze graag zelfstandig zijn en vragen alleen hulp als het echt nodig is.

Omdat Volodia en Olha vertrokken zijn naar Maasland om daar te gaan werken, was er weer ruimte voor nieuwe vluchtelingen.
Via de Gemeente Opsterland kwam de vraag of we bereid waren om een gezin van 3 personen op te nemen uit bezet gebied in Oekraïne. Er woont al familie van dit gezin in Ureterp.

Na overleg met Pavlo en zijn familie wonen sinds half september weer 7 vluchtelingen in het Teehûs .
De nieuwe bewoners zijn een moeder Iryna Vydrych en haar twee dochters  Maryna 23 jaar en Bogdana 15 jaar uit Polohy, regio Zaporizzhya.
Haar man is inmiddels ook gevlucht en werkt nu elders in Oekraïens gebied.
Helaas spreekt niemand van deze nieuwe bewoners Engels, dit maakt communicatie voor ons moeilijker. Maar gelukkig hebben we Pavlo en onze tolk Olha om ons hierbij te helpen.

Maryna studeert in Oekraïne Praktische Psychologie, jaar 3 en vervolgt haar studie nu online. Met hulp van de diaconie heeft zij een laptop gekregen, die aangepast is naar het Oekraïens.
Bogdana staat op de wachtlijst voor de Internationale School ISK te Drachten.
We wachten nu op een intake gesprek, daarna gaan we Bogdana en haar moeder wegwijs maken met reizen naar deze school.
Hiervoor zullen wij zeker een beroep gaan doen op onze vrijwilligersgroep.

Grietje Veenstra geeft op maandagmiddag Engelse les aan onze gasten.
Ook probeert ze het Nederlands hierin een beetje mee te nemen.

Het laat zich helaas aanzien dat de vluchtelingen nog voor langere tijd in het Teehûs zullen verblijven.
Gelukkig is het Teehûs groot genoeg voor deze 7 vluchtelingen om ook de nodige privacy te waarborgen.

Hartelijke groet ,
Alie en Dirk Eppinga, Ciska en Piet
Namens: werkgroep Opvang Oekraïense vluchtelingen

Inmiddels werken zowel Pavlo als zijn vrouw Alla bij de Solarfirma in
Drachten. Beide dochters Kyra en Darina gaan in Ureterp naar school.
In de vakantie mochten zij allen een nacht in een tipi logeren.
Zij hebben er alle vier van genoten. Dit kon dankzij de medewerking van Camping Natuurwild. Sinds een jaar hebben Michel en Marie Carmen een kleinschalige natuurcamping in Siegerswoude. Onze gasten uit het Teehûs mochten een nacht gratis verblijven op hun camping. Wat zijn er veel lieve mensen!

Verder zijn Volodia en Olha vertrokken naar Maasland bij Rotterdam.
Vanwege taalproblemen is het moeilijk om aan werk te komen in het noorden van ons land. Via andere Oekraïners hadden zij vernomen dat er voldoende werk was in de tomatenteelt. We hebben ze in contact gebracht met dit uitzendbureau en met succes. Dit uitzendbureau heeft veel ervaring met buitenlandse werknemers en huisvesting wordt geregeld. Ze zijn in juli vertrokken. We wensen ze een goede werkzame tijd, zolang dit nodig is. Helaas is het einde van deze oorlog nog niet in zicht.

Dirk en Alie, Siska en Piet

8 juli 2022
We hebben inmiddels via jullie allemaal voldoende fietsen en laptops/tablets ontvangen voor de vluchtelingen. Ze zijn erg blij met jullie hulp hierbij.
Twee van onze vluchtelingen (Olha en Volodia) die in het Teehûs wonen, gaan zondag verhuizen naar Maasland om daar te gaan werken en wonen in de tuinbouw.
Door het taalprobleem was het niet mogelijk hier werk te vinden.
Pavlo werkt inmiddels bij een Solar firma in Drachten.
De kinderen gaan in Ureterp naar school en hebben al vriendjes gemaakt.
We wensen iedereen een fijne vakantie!
Hartelijke groet,
Dirk en Alie

Sinds 12 mei heeft ons Teehûs drie bewoners die uit Oekraïne afkomstig zijn. Het is een echtpaar van middelbare leeftijd (Olha en Volodia, zij komen uit het westen van Oekraïne) en een jonge man (Pavlo) van wie zijn vrouw en twee kinderen nog in Odessa zijn. Zij hebben elkaar ontmoet in Amsterdam en zijn samen naar Ureterp gekomen. Men dacht dat het familie van elkaar was.

Olha en Volodia willen graag Engels leren en Pavlo spreekt een beetje Engels. Het is voldoende om met elkaar te communiceren. Onze tolk heeft ze de dag na aankomst al bezocht om van alles met ze te bespreken.

Wij zijn de eerste dag van hun verblijf naar de kledingbank aan de Mounleane geweest (Pavlo had geen kleding bij zich) en naar de supermarkt. Zoals het nu lijkt, zijn ze zeer zelfstandig en willen ze graag zichzelf kunnen redden. Ze zijn blij met alle steun die wij hun geven en nodigden alle helpers en de tolk uit om op zondagavond 14 mei te komen eten in het Teehûs. Het lukte niet om ieder op zo korte termijn bij elkaar te krijgen, maar met een klein gezelschap hadden wij een heerlijke en vooral gezellige maaltijd!

Op zondag 14 mei hebben onze drie gasten de kerkdienst in de St. Piter bijgewoond. Na afloop gaven ze aan dat zij dat in de toekomst graag willen blijven doen, ook als de kerkdiensten in Bakkeveen zijn en ook al verstaan zij er heel weinig van …..

Dinsdag 24 mei a.s. gaan we de vluchtelingen inschrijven in onze gemeente. Daarna is het hun bedoeling om zo snel mogelijk werk te vinden.

Inmiddels hebben de dochters van Pavlo een paspoort. Zij komen met hun moeder rond 25 mei ook naar het Teehûs toe. Mogelijk volgen ook nog een nicht van Olha met haar twee zonen. Daarmee is het Teehûs dan ook vol. We hopen en bidden dat de opvang niet lang nodig zal zijn!

Alie Eppinga en Siska Pennink

Persbericht van de Werkgroep Vluchtelingenwerk Oekraïne It Keningsfjild

Het Teehûs in Ureterp is omgetoverd tot een plek om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Het wachten is op bericht van de gemeente Opsterland wanneer er bewoners komen.

Veel mensen hebben gereageerd op de oproep om spullen en tijd beschikbaar te stellen.
De kringloopwinkel “Woord en Daad” in Drachten heeft spullen zoals een wasmachine, kast, bedden etc. gratis beschikbaar gesteld. In Bakkeveen, Siegerswoude en Ureterp zijn allerlei spullen (bedden, bank, kasten, tafel, dekbedden etc.) opgehaald bij mensen thuis en veel spullen zijn ook gebracht naar het Teehûs. Met hulp van een grote groep vrijwilligers is het Teehûs ingericht voor ongeveer 10 personen. Er zijn twee slaapkamers gecreëerd, 1 voor 6 personen en 1 voor 4 personen. Een gezellige huis/eetkamer met plek voor de kinderen om te spelen. Er is een wasmachine geplaatst en een doucheruimte gemaakt. Buiten is een afrastering gemaakt, zodat de kinderen veilig buiten kunnen spelen. We hebben tuinstoelen en tuintafels gekregen om heerlijk buiten te kunnen zitten.
Wanneer het Teehûs straks bewoond is, zullen we – in elk geval de eerste tijd en zolang dat nodig is – overdag met begeleiders aanwezig zijn om de vluchtelingen wegwijs te maken. En we hebben een tolk gevonden die ons kan helpen.

We zijn erg blij met alle hulp en willen op deze manier “een kleine druppel op de gloeiende plaat zijn”.