Van bijsluiter tot nieuwsbericht

Hebt u al eens een bijsluiter bij een medicijn bekeken? Sommige bijsluiters bevatten ieder jaar meer informatie over mogelijke gevolgen en bijwerkingen van het medicijn. Deze lijsten kunnen heel erg lang worden, omdat mogelijke bijwerkingen worden gemeld bij nationale en internationale instanties. Vervolgens kunnen deze bijwerkingen weer worden opgenomen in de bijsluiter. Zo werd bekend dat een pijnstiller een verslavende werking had, in de jaren negentig van de vorige eeuw. Deze informatie is weliswaar opgenomen in de bijsluiter, maar verder veranderde er niet zoveel. Nu blijkt dat in de USA alleen al vele tienduizenden mensen verslaafd zijn geraakt aan dit medicijn, met grote problemen tot gevolg. En zo is een nieuw probleem ontstaan. Over ieder onderwerp is onvoorstelbaar veel informatie te verwerven, maar wat ermee te doen? Ieder vakgebied wordt overspoeld met gegevens. Alle gegevens zijn soms een doolhof.
In de Bijbel staat een prachtig verhaal over een man die volledig in de war is geraakt door alle stemmen in zijn hoofd: wel 5000 stemmen. Hij noemt zichzelf dan ook ‘legio’. Legio is een afdeling van 5000 Romeinse soldaten (Lucas 8: 26-39). Allerlei opvattingen, meningen, nieuwsberichten en nepnieuws-berichten hebben de man volledig in de war gebracht.  Op de grens van de woestijn en het beloofde land gaan 12 onderzoekers het nieuwe land bekijken. Twee onderzoekers zien mogelijkheden, 10 onderzoekers zien alleen maar problemen. Vervolgens raakt het bestuur verdeeld. Een groot deel van de beslissers laat de moed zakken, een klein deel wordt overmoedig en doet een mislukte inval in het beloofde land.  Het gevolg is veertig jaar ronddolen…
Het advies van Jezus is merkwaardig eenvoudig. Jezus heet zoon van God, dat betekent dat de verborgen angsten wel wonen in zijn lichaam, maar hem niet beheersen. Rein in de taal van de Bijbel betekent: de angst (voor de dood of het niets) overheerst niet. Door dit vertrouwen wordt de man die overspoeld werd door legio meningen, weer mens. Kon weer gewone, kleine en haalbare dingen doen. Godsvertrouwen is volgens dit verhaal erg behulpzaam. Indien dit klopt, dan is een geloofsgemeenschap die naar vertrouwen zoekt, noodzakelijk in de tijd van informatie overdaad.
Ds Jak Verwaal