Op het Langpaed

Ruiken naar een hok vol schapen? Bent u al eens watertandend langs de draaiende kippengrill van slagerij Bouma in Ureterp gelopen? Ik wel. Je krijgt trek van die geur en dat is de bedoeling. De geur van vers brood bijvoorbeeld maakt ons hongerig en doet ons versneld dat artikel én vaak wat extra’s kopen.
Geur is een oud marketinginstrument. Al eeuwenlang verleiden mensen met parfums hun partners. De geur van brand doet ons van nature vluchten naar een veiliger plek.
De ietwat weeïge geur van olie, staal en laswerk verraadt dat je een metaalbedrijf binnenloopt. Kenners van hout snuiven aan hout om te bepalen met welke soort ze te maken hebben. En op het Langpaed weten we blindelings wanneer een veehouder aan het mesten is.
Wie reist, ruikt ook, bewust of onbewust. Bij Joure kun je Douwe Egberts ruiken, in de polders de uien, in Zaandam de cacaobranderij. Ik rook niet, maar steek meestal een Indonesische sigaret met kruidnagel aan bij het vertonen van dia’s van Sulawesi (Celebes). En in Oost-Duitsland kun je met een beetje geluk nog altijd rokende bruinkool uit de schoorstenen opsnuiven, de geur van de voormalige DDR.
Geur verbindt mensen met anderen, gebeurtenissen, landen en specifieke plekken in de wereld. Is de geur van de kerk te duiden sinds de protestanten de katholieke wierook hebben verbannen en ook kerkleden massaal wasverzachter gebruiken?
Anno 2019 zou geur best wel eens een goed marketingmiddel voor de kerk kunnen zijn want geur zie je niet maar verneem je wel. Past wel aardig bij de boodschap en de rol van de kerk, toch?
Ideeën? Kom maar op maar niet met de suggestie van ‘de geur van een hok vol schapen’. Dat is een beeld dat jongeren die met tablets en smartphones opgroeien, nauwelijks meer begrijpen. Wat? Ze durven niet eens binnen te komen.
Misschien is het handig voor een nadenksessie om de kippengrill van slagerij Bouma te lenen! Al is het alleen maar om ervan te leren…
In Op het Langpaed schrijft Dick Offringa uit Siegerswoude op persoonlijke titel wat hem bezighoudt. Reageren? Mail naar dw.offringa@gmail.com