Laden Activiteiten
Dit activiteit is voorbij.

Interessante lezing door Dennis Worst

Hoe het veen verdween uit Opsterland

Ooit is een groot deel van Opsterland bedekt geweest met metershoge veenkussens. Daarvan is tegenwoordig vrijwel niets terug te vinden. Dennis Worst vertelt op donderdag 13 februari in de St. Piter in Ureterp hoe het veen uit Ureterp en omstreken is verdwenen.
Gedurende zijn presentatie geeft Worst een inkijkje in hoe onze verre voorouders in de middeleeuwen deze Opsterlandse venen langs het beekdal van de Boorne in cultuur hebben gebracht. Hoe ze door een uitgekiende wijze van ontginning steeds verder ‘landinwaarts’ trokken. Worst zal deze avond de nadruk leggen op de ontginning rond Ureterp.
Dennis Worst studeerde Landschapsgeschiedenis in Groningen en verricht promotieonderzoek bij de Fryske Akademy/Campus Fryslân naar de ‘middeleeuwse veenontginningen in het land van Kuinder en Lende’.
De lezing in het kader van ‘St. Piter staat open voor iedereen’ begint om 20.00 uur. De entree bedraagt inclusief consumptie €5.

De laatste activiteit van dit seizoen staat gepland op 12 maart. Die avond zal Niek van der Oord, schrijver van het boek ‘Jodenkampen’, verhalen over de voor velen onbekende oorlogsgeschiedenis van werkkampen in onze omgeving.