Laden Activiteiten
Dit activiteit is voorbij.

Elsloo, Fochteloo, Blesdijke, Diever en Vledder. Ook onze omgeving kende rond de Tweede Wereldoorlog werkkampen. Eerst voor werklozen maar tijdens de oorlog een verzamelplek voor joodse mannen om te worden afgevoerd naar vernietigingskampen. Journalist Niek van der Oord heeft over deze voor velen onbekende geschiedenis het boek Jodenkampen geschreven. Donderdag 12 maart komt hij hierover vertellen in de St. Piter in Ureterp.
De Nederlandse Heidemij heeft het begin deze eeuw ruiterlijk erkend: Het bedrijf heeft zich met zijn werkkampen door de Duitse bezetter laten gebruiken om joden te verzamelen voor transport naar vernietigingskampen. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van dit bedrijf.

De Heidemij exploiteerde vanaf circa 1920 voor de rijksoverheid vele tientallen kampen in ons land. Werklozen werden er gedwongen zwaar lichamelijke arbeid te verrichten zoals het plaggen van de heide en het uitgraven van kanalen. Ze deden werkritme op en kregen loon in plaats van een uitkering.

Die werkkampen kwam de Duitse bezetter goed van pas. Vanaf 1942 werden joodse mannen daar onder valse voorwendselen naar toe gebracht. Ze werkten er voor kost en inwoning. Uiteindelijk werden ze volgens Duits plan via Westerbork naar Auschwitz afgevoerd. Slechts enkelen hebben deze werkkampen overleefd.
Op 12 maart verhaalt Niek van der Oord over deze geschiedenis. Over het via brieven en getuigenissen verkregen beeld van het leven in die kampen, over het Nederlandse personeel, regels en tucht, misbruik van de kampbewoners door woekeraars, over de gewekte verwachtingen en de werkelijke bedoeling van de bezetter.