15 december Kerk op schoot

Voor de jong(st)e kinderen is hun eigen “kerk op schoot” viering een plaats waar zij, op een speelse manier die bij hen past, kennis maken met verhalen uit de Bijbel, met andere kinderen en hun vaders of moeders, hun opa’s of oma’s, met mensen van de kerk, met gebruiken van de kerk, met het kerkgebouw, de klanken, geuren en kleuren.
Door bij en rond de vertelling van het Bijbelverhaal te zorgen dat er iets te doen, te zien, te voelen, te ruiken, proeven of te horen is worden de kinderen betrokken bij de vertelling. We zingen korte liedjes met eenvoudige teksten op bekende melodietjes. Muziekinstrumentjes helpen ons om samen een feestelijk loflied te zingen aan het eind van de viering. De allerkleinsten zitten op schoot of dribbelen wat rond; de broertjes en zusjes maken meestal gebruik van kussens en zitzakken in het midden van de kring. Zo zijn we allemaal van dichtbij betrokken op wat er gebeurt.
Als onderdeel van het verhaal knutselen we vooral voor de wat grotere kinderen, samen in het Jeugdhonk. Iedereen mag natuurlijk meedoen: groot, klein, oud en jong of heel erg jong. Als je dat liever niet doet is de koster zo vriendelijk om een lekker kopje koffie of thee in te schenken. Na een klein kwartiertje komen we weer allemaal in de kerkzaal.
Het verhaal van Jacob die moe, verdrietig en zich alleen voelde, en in zijn droom een ladder naar de hemel zag met engelen die daarover afdaalden en opstegen, hebben we mooi uitgebeeld met elkaar. Door te timmeren en te knopen hebben we twee mooie trappen gemaakt waaraan prachtige engeltjes met witte haartjes en glittertjes kwamen te hangen. Als je samen zoiets moois hebt gemaakt, zou je dit verhaal waarin God laat zien dat Hij altijd bij je is, dan nog vergeten? Dat kan toch bijna niet?
Op 15 december om 9.30 uur is er in De Mande weer “kerk op schoot” voor alle kinderen en ieder die het mooi vindt dit met de kinderen mee te beleven.