Op maandag

Op maandag vloog een oude buurvrouw naar haar kleinkind in Australië. Een vliegangst van 79 jaar werd overwonnen om met zoon en beppesizzer, Down Under bij elkaar te zijn.
Een bijzonder fenomeen is de vliegangst. Je weet dat het de veiligste manier van reizen is en toch haken veel mensen af: overgeleverd te zijn, in een kleine ruimte, waar één fout fataal kan zijn. Geboren om met twee benen op de grond te staan, zijn we niet gebouwd om ons boven of onder de aarde, dan wel op of in het water te bewegen. Met de nodige hulpmiddelen lukt het ons toch.
Net als vliegangst, zijn veel van onze angsten, irrationeel. De meeste prikken overleven we, op veel ladders kunnen we gewoon staan en het merendeel van de liften hapert nooit, en toch…. De meeste mensen gaan niet failliet, worden niet ziek en worden nooit overvallen, en toch… De meeste mensen steken veilig een plein over, kunnen tegen een beetje smerigheid en de meeste spinnen zijn ongevaarlijk, en toch… Het zijn de stemmetjes in het hoofd, die het vooral ’s nachts druk hebben.
De lijst met mogelijke angsten en fobieën is lang, je zou er bang van worden.
Angst kan beheersen en bang om te falen, bereiken we soms niets.
Angst overwinnen daarentegen, kan bevrijdend zijn.
Met wat rustgevende middeltjes van de huisarts en een extra steunkous is onze buurvrouw veilig geland en kon ze haar geliefden in de armen sluiten.
Wij landen met een oud versje, waar u de eerste twee regels vast van kent, maar waarvan de aanvullende drie regels zeker de moeite waard zijn:
“De mens lijdt dikwijls het meest
Door het lijden dat hij vreest
Doch wat nooit op zal dagen
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft.”.

H2J                                                                                                                                                                                                       19-02-2018 (23)