Meditatie

Het gewone dagelijkse leven
Een inkijkje in het gewone dagelijkse leven hebben wij allemaal. We leven tenslotte allemaal een dagelijks leven van eten, eten bereiden, slapen, werken, boodschappen doen en reizen. Reizen naar en van werk en winkel, reizen voor bezoekjes, reizen voor vakantie of voor de lol. Ook reizen velen via internet, virtueel. Zo gebeurt ook in het Bijbelboek Ruth. Eten, op zoek naar eten, reizen, en ook rouwen. In het Bijbelboek Ruth moeten de drie vrouwen afscheid nemen en rouwen. Naomi van haar man, haar schoondochters Orpa en Ruth van hun mannen, de zonen van Naomi.
De naam van Naomi betekent ‘welbevinden’. Het woord verwijst naar het gevoel van welbevinden na een jaar van werken en oogsten. De zogenoemde ‘boterham met tevredenheid’ kunnen eten. Maar Naomi verliest haar man en haar twee zonen aan de dood. Ze belandt van het gevoel van welbevinden in een gevoel van bitterheid. Zij wil daarom haar naam veranderen. Noem mij niet meer Naomi (welbevinden) , maar noem mij maar in het vervolg Mara (bittere). Want God is tegen mij en de Machtige bracht rampen over mij.  Naomi schuift met deze woorden de tegenslagen van haar leven omzichtig in de wil van God.
Er komt in het Bijbelboekje Ruth geen direct antwoord van God zelf. In dit Bijbelboekje is God alleen op de achtergrond aanwezig. Mensen verwijzen naar de godsnaam. Maar er komt geen dialoog of gesprek of goddelijk antwoord tot stand.
Wel is God de aanwezige voor de mensen in dit Bijbelboekje. Of het nu de maaiers en Boaz zijn die elkaar groeten met ‘De Heer zij met jullie” of het afscheid van Naomi en Orpa als Naomi haar schoondochter zo het beste wenst voor de toekomst: ‘moge God solidair met je zijn, moge God je een nieuw thuis geven…’ ; steeds verwachten mensen de zegen van Gods aanwezigheid in dit Bijbelboekje.
Ruth is kennelijk geraakt door deze positieve verwachting van een leven met zegen. Hoewel Naomi ook vele nare dingen heeft meegemaakt en duidelijk uitspreekt dat haar leven soms heel erg bitter was, toch gunt ze andere mensen alle mogelijke solidariteit. Kennelijk heeft Ruth deze houding van vertrouwen in Naomi gezien. Zij wil daarom bij het volk van Naomi blijven en hun God die solidair zal blijven met zijn zegen.
Het Bijbelboekje van Ruth vindt plaats te midden van het gewone dagelijkse leven. Een mooi en zelfs romantisch verhaal ook. Tegelijk opent het verhaal de mogelijkheid voor ons om ook in rouw en na tegenslag te blijven spreken van de solidariteit en zegen van God voor andere mensen. Tegenslagen en fouten zijn kennelijk het einde niet. De weg van herstel en tweede kansen opent zelfs uitzicht op de komst van David en Jezus: nieuwe uitreddingen.
Ds Jak Verwaal