15 maart 2018 in St Piter Ureterp, Lezing over Bachs Matthäus-Passion

Wat maakt Bachs Matthäus-Passion tot zo’n groot meesterwerk? Kom luisteren!

illustratie persbericht matthäus-passion

Oerrockers zullen het misschien niet beseffen, maar hun muzikale genen zijn vast en zeker gevormd door een muzikale première, bijna 300 jaar terug in Leipzig: de eerste vertolking van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach.
Sindsdien is generatie op generatie groot geworden met de jaarlijkse opvoering van dit grote muzikale kunstwerk.
Oké, het verhaal heeft een Bijbelse grondslag: het gaat over het lijden van Christus. Maar kerkelijk of niet-kerkelijk: de muziek wordt in brede kring als magistraal ervaren. Bach raakt anno 2018 nog steeds mensen in hun hart; de een met het lijden van toen, de ander met de pijn in de wereld van nu.
Maar wat weten we over Johann Sebastian Bach? Hoe zag zijn politieke en kunstzinnige wereld er toentertijd uit? Waarom schreef hij deze passiemuziek en hoe is die compositie opgebouwd? En, waarom kan deze muziek de mensen drie eeuwen later nog steeds boeien en ontroeren?
Op die vragen wil Jelle Wagenaar uit Dokkum op 15 maart 2018 antwoorden geven tijdens een lezing in de Sint Piter in Ureterp (Selmien). Niet alleen met woorden maar ook met passende beeld- en geluidsfragmenten.

De bijeenkomst die de commissie ‘Sint Piter staat open voor iedereen’ op 15 maart 2018 in de Sint Piter organiseert, begint om 20.00 uur. Toegang 5 euro p.p.