14 februari “Democratie onder druk” lezing door sociaal filosoof Edward van der Tuuk

Sit Piter open voor iedereen

 

 

 
Dit artikel gaat over politiek, stemrecht, verkiezingen en over wat er allemaal mis mee is in ons land. Haak nu niet meteen af, lees alsjeblieft even verder. Onze zo bevochten democratie staat onder druk.  Over dat onderwerp is er op donderdag 14 februari een lezing in de St. Piter in Ureterp door sociaal filosoof Edward van der Tuuk.
Voor zijn beschouwing is alle reden. Boze mensen in gele hesjes eisen het vertrek van de democratisch verkozen Franse president. Boze Nederlanders in gele hesjes eisen ook dat alles snel anders moet. Een vreemd verschijnsel zo kort na de verkiezingen in beide landen, waarin de bevolking al stemmend heeft kunnen aangeven in welke richting het politieke beleid zich zou moeten ontwikkelen.  Nou ja, misschien is het ook wel weer niet zo vreemd als je kijkt naar de lage opkomstcijfers bij verkiezingen en de lage ledenaantallen van politieke partijen. Veel mensen voelen zich blijkbaar niet gehoord of laten zich niet horen volgens de spelregels van de democratie. De oproepen tot referenda en de opkomst van populistische partijen met aantrekkelijke one-liners zijn vast en zeker ook tekenen dat onze democratie onder druk staat.
Daarnaast worden sociale media als Twitter, Instagram en Facebook steeds vaker ervaren als drukmiddel op politici en bestuurders.
Nepnieuws is in opmars, zowel in tekst als in beeld.  De media en technieken worden gebruikt om onze mening sterk te beïnvloeden. Wie en wat is nog betrouwbaar?
De provinciale statenverkiezingen staan voor de deur. Verkiezingen die in de Eerste Kamer verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de slagkracht van het kabinet Rutte. Twijfelt u of u gaat stemmen? Weet u al zeker wat u gaat doen? Hoe dan ook, laat u inspireren door de kennis die Van der Tuuk met ons wil delen.
De lezing ‘Democratie onder druk’ is een activiteit van ‘St Piter staat open voor iedereen’ en begint om 20.00 uur. De entree bedraagt inclusief consumptie 5 euro.